Taborniška uniforma - taborniški kroj je eden najpomembnejših simbolov, po katerih se taborniki ločimo od ostalih organizacij in posameznikov. Z vsemi oznakami in priznanji prikazuje pripadnost vsakega tabornika taborniški organizaciji.

Da pa bi vsi imeli urejen in popoln kroj, spodaj prilagamo primer pravilno urejenega kroja.


taborniski kroj

rutke

Rutica

Rutica (a.) , ki simbolizira starostno vejo tabornika, mora biti lepo zvita in okoli vratu prekrita z ovratnikom.

rsa zts

Oznake pripadnosti

Oznake pripadnosti (b.) so našitki ZTS, območij, rodu in čete. Našitek ZTS je ob nakupu kroja že prišit, rodov našitek prejme član ob vpisu, našitka območja v Ljubljani ne nosimo, prav tako v sestavi rodu Samorastniki nimamo čet, zato nimamo četnih našitkov.
vodje

Oznake tečajev

Oznake tečajev za vodje in specialiste (i.) so našitki ovalnih oblik s stiliziranim simbolom tečaja. Na vodnikih z različnimi oznakami specialnosti se lahko obrnete, kadar vas zanima kaj več o topografiji in orientaciji, pionirskih objektih ter užitnih rastlinah. Vodje rodu, predvsem načelnik in starešina, imata tudi oznako tečaja za vodje.

vescine

Veščine

Oznaka veščin (d.) in specialnosti je majhen barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Simbolizirajo opravljene taborniške veščine. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru. Imamo 36 MČ in 40 GG veščin.
znanja

Specialnosti

Oznaka specialnosti (d.) je nekoliko večji barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Specialnosti so PP različica veščin in zahtevajo poglobljeno poznavanje področja. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru.

znanja

Preizkušnje

Oznaka preizkušenj (c.) je kovinska značka, ki simbolizira pridobljeno tabornikovo znanje. Svečano jo podeli načelnik na svečanih dogodkih, večinoma na taborenju. Pripeta je na spodnji del članskega traku, ki visi pripet na gumb desnega prsnega žepa.
funkcije

Oznake funkcij

Oznake funkcij (e.) so trakovi različnih barv, ki so prišiti na zgornji del članskega traku in simbolizirajo funkcijo, ki jo posameznik opravlja. V rodu boste pri vodnikih opazili dva rdeča trakova, pri načelniku dva rumena trakova in pri starešini en širok rumeni trak. Trakove v vijolični barvi z dodano značko simbola ZTS boste našli pri predstavnikih območnih organizacij in vodilnih članih ZTS.

znanja

Woodbadge

"Woodbadge" se imenuje obroček za rutko skupaj z ovratnico s polenčki. Označuje opravljen tečaj za vodje enot in v kasnejši stopnji tudi opravljeno usposabljanje za vodje izobraževanj na lokalni in tudi državni ravni.
priznanja

Odlikovanja

Oznake odlikovanj (f.) so kovinske značke različnih oblik in velikosti, podeljuje pa jih večinoma skupščina ZTS za dolgoletno aktivno delo v rodu in širše. V rodu boste pri starejših vodnikih in vodstvu večinoma videli značke za 10 in 20 let članstva v ZTS ter bronasto, srebrno in zlato ZTS priznanje za uspehe pri vodenju in organizaciji posebnih aktivnosti.

Kako do kroja?

Kroj lahko naročite pri svojem vodniku, še najlažje pa je, če ga kupite direktno v spletni trgovini zadruge ZTS. Kroj je obvezen za drugo leto taborništva.

oprema


Tabor je napomembnejša taborniška akcija v letu in največja izkušnja za vsakega tabornika.

Da pa bi deset ali več dni v naravi bilo karseda udobnih, je dobro upoštevati nekatera priporočila.


Ležalnik

Za razliko od zimskih izletov in drugih pohodov na taboru spimo v šotorih, kjer je za spanje najudobnejši zložljivi ležalnik. Ta je lahko čisto običajen – tisti, ki ga imamo za na plažo, boljši pa so narejeni iz aluminijastega ogrodja in se zložijo v majhno torbo. Ležalnik je primeren zaradi ležanja nad tlemi, kar je praktično v primeru mokrih ali neravnih tal.

Potovalka ali nahrbtnik

Deset dni bivanja v šotoru lahko povzroči kar velik nered. Da bi bila oblačila in oprema čim bolj zložena in pospravljena, je najprimernejša velika potovalka ali nahrbtnik. Kovčki zaradi oblike in načina odpiranja nikakor niso primerni. Za eno- ali večdnevne pohode je ob glavnem nahrbtniku potreben še dodatni, manjši. 

Spalna vreča

Čeprav se na tabor odpravljamo sredi poletja, so noči večinoma hladne. Zato priporočamo primerno spalno vrečo, ki mora imeti tudi vrečo, v katero se jo zloži, kadar jo vzamemo s seboj na izlet ali pohod.

Športna obutev

Na tabornem prostoru je najprimernejša odprta športna obutev, denimo natikači s paščki na sprednji in zadnji strani.

Baterijska svetilka

Brez baterijske svetilke si ne moremo predstavljati letnega taborjenja. Najbolj praktične so naglavne svetilke, dobrodošli pa so tudi rezervni baterijski vložki. 

Zaščita pred soncem in insekti

Da nas sončni žarki ne bi preveč opekli in da bi se izognili komarjem in klopom, sta nepogrešljivi krema za sončenje in repelent. 


Dodatna oprema na taboru

 • menažka ali posoda za hrano z lončkom in priborom
 • čutara ali plastenka
 • pokrivalo (klobuk ali kapa)
 • vetrovka ali vodoodporna jakna
 • priročna prva pomoč ali vsaj obliži
 • taborniška vrvica (GGji)
 • taborniški nož (GGji)

Seznam

Na spodnji povezavi je na voljo podroben seznam opreme, ki ga lahko natisnete in vam bo v pomoč pri pakiranju v torbe.
 

Ponudba taborniške opreme

Nekaj osnovne taborniške opreme lahko kupite v spletni trgovini Zadruge ZTS. Gotovo boste našli kaj zase. S plačano članarino veljajo članski popusti.

Kaj je članarina?

Članarina je prispevek, ki ga vsak tabornik plača enkrat letno, s tem pa si zagotovi celoletno članstvo v Rodu Samorastniki, posledično pa v Zvezi tabornikov Slovenije (ZTS). Letna članarina znaša 60 € ali s popustom 50 €, če je v celoti poravnana do 5. decembra 2016. V skladu s statutom društva (ki je usklajen z drugimi taborniškimi organizacijami) se lahko dejavnosti udeležujejo le člani rodu, zato je poravnana članarina pogoj, kar pa začne teči od prejema dopisa s članarino. Članarine ne moremo vračati.

Podrobnejše informacije najdete v razpisu.

Kaj vključuje članarina?

 • člansko izkaznico ZTS,
 • enoletno naročnino na taborniško revijo Tabor,
 • taborno majico (člani jo prejmejo na taborjenju),
 • našitek rodu Samorastniki (ob vpisu),
 • taborniško rutico ob vpisu v rod oziroma prestopu v drugo starostno vejo,
 • značko, ki simbolizira pridobljeno taborniško znanje.
 • našitek, ki simbolizira pridobljeno taborniško veščino

Članarino uporabimo za tekoče delovanje društva, saj z njo pokrivamo stroške računovodstva, pisarniškega in drugega drobnega materiala, subvencioniramo udeležbo vodnikov na tečajih in druge tekoče stroške. Brez članarine bi bilo delovanje društva praktično onemogočeno.

Kako se lahko prijavimo na akcije?

Prijavo na akcijo (izlet, jesenovanje, tekmovanje, tabor,...) se opravi do objavljenega roka preko elektronske prijavnice. Povezava do prijavnice bo objavljena na spletni strani v novici posamezne akcije ali posebni strani. Elektronsko prijavo zahtevamo za daljše akcije, pri krajših načeloma ni potrebna.

S prijavo na taborniško akcijo se starši zavezujejo, da bodo v navedenem roku poravnali finančne obveznosti in tako vodnikom omogočili pravočasno in kvalitetno pripravo akcije. Kot prijava velja plačilo do v obvestilu določenega roka na tekoči račun RSa.

Kako lahko poravnamo stroške akcije?

Plačilo taborniške akcije se izvede z nakazilom na transakcijski račun rodu, če ob razpisu akcije ni drugače navedeno. Plačilo akcije je potrebno opraviti do objavljenega roka za plačilo. Gotovine zaradi transparentnosti poslovanja ne sprejemamo.

Kateri so podatki za nakazilo?

Ob nakazilu kot namen plačila navedite Ime in priimek otroka – Naziv akcije (primer: Mihec Novak – Izlet na Snežnik), kot kodo namena pa izberete OTHR. Številka sklica ni potrebna, če pa elektronsko plačilo povzroča težave, uporabite referenco SI 99 in nadaljevanje reference pustite prazno. Plačnike zelo lepo prosimo, da obvezno napišejo namen plačila, da lahko ustrezno zabeležimo prilive.

Obstajajo kakšni popusti?

Pri večjih taborniških akcijah priznavamo popust za zgodnje prijave ter 10 % popusta na vsakega dodatnega družinskega člana (bratje in sestre). Popusti so vedno objavljeni v razpisu akcije. Za članarino tega popusta ni. Akcije vedno načrtujemo z mislijo na minimalne stroške. Tudi vodniki plačamo svoj delež pri udeležbi na akciji.

Kakšni so pogoji za odpovedi in vračilo denarja?

Ker se trudimo, da bi naše taborniške akcije obiskovalo čim večje število tabornikov in tako tudi v naravi širilo svoje praktično znanje, težimo k temu, da do odpovedi od prijave s strani staršev ali otrok ne bi prihajalo.

Kljub temu priznavamo vračila sorazmernega deleža vplačanega denarja v primerih zdravstveno potrjenih osebnih okoliščin. Za vračilo denarja moramo zahtevati zdravniško potrdilo. Višina povračila je odvisna od višine fiksnih stroškov na akciji in se jo določi v vsakem primeru posebej.

Odpovedi od prijave zaradi slabe vremenske napovedi, neudeležbe najboljšega prijatelja na akciji ali prihajajoče kontrolne naloge v šoli taborniki ne poznamo.

Katerih akcij se mora otrok udeležiti?

Letni program pazljivo načrtujemo že pred začetkom šolskega leta. Pri izbiri akcij izhajamo iz splošnega taborniškega programa, ki ga določa ZTS, naših izkušenj, seveda temelječih na praksi, zanimivosti vsebin in seveda prilagodljivosti posamezni starostni skupini. Zato so vse akcije pomembne in vredne udeležbe, še posebej pa poudarjamo udeležbo na večdnevnih akcijah. Taborništvo zaznamuje stopenjevalni program, zato je tudi enodnevna akcija v Ljubljani za MČ stopnica k taborniškemu znanju. Akcije med taborniškim letom se dopolnjujejo in znanje, pridobljeno med letom, se izrazi na koncu in nekakšnem vrhuncu taborniškega leta - taborjenju. Kdor želi biti tabornik, se mora taborjenja udeležiti.

Imam vprašanje, pa ne vem, na koga se lahko obrnem?

Prva in bistvena kontaktna oseba je vodnik, na katerega lahko naslovite vsa vprašanja. Vodnik bo pomagal po najboljših močeh, če pa ne bo poznal rešitve, bo povprašal vodstvo rodu. Vsi pa smo seveda na voljo za vprašanja preko elektronske pošte, katero najdete na strani vodstva rodu.

taborniška oprema

Najpomembnejša stvar pri udeležbi na taborniški akciji je oprema. Ta nam bo omogočila nemoteno raziskovanje narave v vseh vremenskih pogojih in letnih časih ter na različnih terenih.


Pregled najpomembnejše opreme

 

POMEMBNO Ob spodnjem seznamu je na čisto vsaki akciji eden najpomembnejših delov opreme taborniška rutica. Najkasneje drugo leto taborništva je zahtevan taborniški kroj, o katerem pa lahko več izveste na povezavi.

 

nahrbtnik

Nahrbtnik

Pri taborniškem vodniku ali prodajalcu opreme se pozanimajte glede velikosti, materiala in oblike nahrbtnika. Predvsem je pomembno, da ima nahrbtnik dobro podložene naramnice, bočni pas, ki razbremeni težo na ramenih ter ojačano hrbtišče iz trdnih opornic.
gojzar

Pohodni čevlji

Obutev je na vseh taborniških akcijah zelo pomembna. Najbolje je, če čevelj sega čez gleženj in se da vezalke dobro zategniti. Boljši in dražji gojzarji imajo Vibram podplat, ki ne drsi. Gore-tex membrana je zaradi cene priporočljiva takrat, ko noga neha rasti.

spalna vreča

Armafleks

Zelo lahka, enostavna in cenovno ugodna rešitev za prenočevanje na vseh vrstah terenov je armafleks. Debelina le tega izboljša udobje. Samonapihljivi so še udobnejši, vendar težji za transport in nekoliko zamudnejši za pospravljanje.
naglavna svetilka

Spalna vreča

Tabornikova najboljša prijateljica je zares dobra spalna vreča. Pri nakupu pa priporočamo vreče hladnejše podnebje, ki so res nekoliko težje, ampak poleti v nočnem hladu pridejo zelo prav. Bolj je spalna vreča debela, bolje je.

menazka

Menažka

Jedilni komplet naj bo lahek in praktičen. Vsebuje naj dve posodi, pribor in skodelico. Najboljši pribor so še vedno JNA žlica/nož/vilica. Dobro se obnese tudi navaden kovinski krožnik, podoben kot v šolah. Priporočamo tudi kovinski lonček. Plastične posode imajo prednost, da je na njih mogoče rezati.
taborniski noz

Taborniški nož

To je zelo praktičen kos opreme, ki ga priporočamo na vseh akcijah, ko se gre v naravo. Za GG-je je obvezen. Victorinox/Wenger švicarski noži so praktični in kvalitetni, vendar so tudi dražji. Obvezno kupite večje izvedenke. Priporočamo zelo ugodno Bahco varianto (na sliki), ki je na voljo tudi v Zadrugi ZTS.

naglavna svetilka

Svetilka

Skozi celo leto pride dobra svetilka, po možnosti naglavna, zelo prav. Vodoodpornost je zaželjena, ni pa nujna. Bolj sveti, bolj je uporabna. Priporočamo svetilke s Creed led diodami (popularno XML-T6/U2/Q5).
lezalnik

Ležalnik

Kljub temu, da večino časa stoji, je praktično, da je možno ležalnik zložiti. Napihljivih blazin ne priporočamo, ker se praznijo in v primeru dežja ne moremo spraviti opremo na suho. Ležalniki v obliki kot na sliki se dobijo precej poceni in ob spodobnem ravnanju zdržijo več let.

sandali

Športna obutev

Na večdnevnih akcijah - jesenovanje, zimovanje, tabor, pa tudi izleti - priporočamo ob gojzarjih dodaten par obutve za hojo notri in za takrat, ko pridemo na cilj. Na tabornem prostoru je najprimernejša odprta športna obutev, denimo natikači s paščki na sprednji in zadnji strani.
cutara

Čutara

Tekočina je pomembna. Otroci naj imajo ne glede na starost na vsaki daljši akciji s seboj vsaj 2 litra tekočine, najbolje navadne vode. Za okus so praktične šumeče tablete. Čutara naj bo trpežna in poceni. Izbira kovine ali plastike je stvar okusa, kajti vsaka ima prednosti in slabosti.

risalni pribor

Risalni pribor

Že starejše MČ pripravljamo na risanje skic, te pa so stalnica GG programa. Na vsaki večdnevni akciji naj imajo otroci s seboj puščico, ki naj vsebuje: barvice, tehnični svinčnik, geotrikotnik, šestilo, radirko, svinčnik, šilček, kemična pisala ali nalivnik in kakšen flumaster. Starejši GG pa tudi kalkulator.
oblacila

Topla oblačila

Pri vseh akcijah v naravi velja, da je bolje imeti s seboj preveč oblačil kot premalo. Zvečer se shladi, ujame nas lahko dež, zato naj imajo otroci vedno s seboj dovolj toplih oblačil. Seveda ni potrebno pretiravati, vendar topla jakna vedno pride prav.

 

Kje lahko vse to kupimo?

 

 

oprema

 

 

Večino opreme, ki jo potrebujemo taborniki, otroci že imajo. Premišljen nakup opreme bo botroval nizkim stroškom in udobju na akcijah.

Taborniki ne zahtevamo posebne opreme, katere stroški bi se povzpeli v nebo. Pomembno je, da nam dobro služi in da je (včasih) ni škoda. Kar imamo za taborniško uporabo, nam pride prav na družinskih izletih, šolskih počitnicah in podobnih aktivnostih. Kljub temu, da poudarjamo kakovost opreme, ne želimo, da bi ta predstavljala velik strošek. Potrebno pa je poudariti, da kakovost ni povezana z blagovnimi znamkami, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Večino opreme lahko zelo ugodno kupite pri Avstrijskem/nemškem najljubšem diskontnem trgovcu med sezono, ko so na voljo cenovne akcije. Prav tako lahko veliko manjšega materiala (svetilke, lončki, ...) kupite preko spletnih kitajskih trgovcev, ki ponujajo glede na ceno zelo dobro robo. Taborniki smo skozi leta nabrali veliko izkušenj, kaj se nam splača imeti in kje lahko najceneje kupimo kakšen predmet. Za nasvete glede nakupa povprašajte vodnike, ti vam bodo prav radi pomagali z nasveti.

Nekaj osnovne taborniške opreme lahko kupite v spletni trgovini Zadruge ZTS. Gotovo boste našli kaj zase. S plačano članarino veljajo članski popusti.


 

Pakiranje opreme

 

pakiranje opreme

Pakiranje opreme ni umetnost in tudi v nobenem primeru ni zahtevno opravilo, je pa praktično, da pazimo na nekaj malenkosti.

Pri pakiranju nahrbtnika pazite, da vso opremo, predvsem obleko, zložite v polivinilne vrečke, ki bodo preprečile, da se oprema zmoči. Obvezno tudi spalno vrečo. Najtežja oprema naj bo zložena tik ob hrbtišče, lažja in najlažja pa proti zunanjem delu nahrbtnika. Spalno vrečo zložimo na dno nahrbtnika, čevlje in opremo za kuhanje pa ob hrbet. Na vrh nahrbtnika damo tiste stvari, ki jih bomo med potjo pogosto potrebovali (vetrovka, malica, ...). Količino opreme prilagodite velikosti nahrbtnika, dobro pa je, če v njem ostane še kaj prostora za bundo, s katero otrok pride na izlet.

Na desni sliki nahrbtnika je z rdečo barvo označen težji del opreme, z rumeno lažji in z zeleno najlažji. Spalna vreča gre vedno na dno nahrbtnika.

pack

 


 

Priprava na taborjenje

 

pohod na tabor

Deset dni bivanja v šotoru lahko povzroči kar velik nered.

Da bi bila oblačila in oprema čim bolj zložena in pospravljena, je najprimernejša velika potovalka ali nahrbtnik. Kovčki zaradi oblike in načina odpiranja nikakor niso primerni. Za eno- ali večdnevne pohode je ob glavnem nahrbtniku potreben še dodatni, manjši. Opremo obvezno zložite v vrečke in dodajte vrečo iz blaga, kamor bo otrok lahko pospravil umazana oblačila. Oprema za higieno, jedilni pribor, risalni pribor in komplet za kopanje naj bodo v samostojnih kompletih.

 

Na spodnji povezavi je na voljo podroben seznam opreme, ki ga lahko natisnete in vam bo v pomoč pri pakiranju v torbe. Prosimo, da ga upoštevate pri pripravi opreme za taborjenje. Uporaben je tudi pri večdnevnih akcijah.

 

 
seznam opreme

 

 


Seznam natisnite s klikom na zgornjo desno puščico, ki vam odpre meni z izbiro. Tako bo stran najbolje oblikovana za tisk. V kvadratke pred alinejami lahko označite, kaj ste že spakirali, da ne boste po pomoti česa pozabili.

Seznam je informativne narave. Pri pakiranju priporočamo, da je obleka v plastičnih vrečkah.

Oblačila

 • spodnje perilo za 11 dni
 • najmanj 14 parov nogavic
 • najmanj 10 majic s kratkimi rokavi
 • dva puloverja ali jopici
 • vetrovka (priporočljivo nepremočljiva)
 • vsaj dve trenirki
 • dva para dolgih hlač (od tega vsaj ene »na pas« )
 • dva para kratkih hlač
 • pas

Osebna higiena

 • kopalke
 • manjša in večja brisača
 • pribor za osebno higieno (milo, zobna ščetka in pasta, deodorant, obliži, ...)
 • repelent in krema za sončenje

Oprema za gibanje po naravi

 • pokrivalo (kapa, klobuk, ruta, ...)
 • natikači (pripročljivi tisti, ki se jih zapne tudi zadaj, npr. Tewa)
 • superge
 • pohodni čevlji (gojzarji)
 • svetilka z rezervnimi vložki (priporočeno naglavna)
 • manjši nahrbtnik za izlete
 • večji nahrbtnik za izlete (GG)

Prehrana in bivanje

 • čutara
 • jedilni komplet (pribor, globok in plitek krožnik, kozarček)
 • spalna vreča
 • armafleks ali napihljiva pena
 • zložljivi ležalnik

Taborniška oprema in razno

 • Obvezno: taborniška rutka
 • Obvezno: taborniški kroj (srajca)
 • taborniški nož (GG)
 • pisalni in risalni pribor (GG)
  • tehnični svinčnik
  • šestilo
  • kalkulator
  • geotrikotnik
  • barvice
  • šilček
  • radirka
  • kemični svinčnik
  • trda pisalna podlaga
 • žepnina za osebno porabo (priporočamo največ 15 €)
 • zdravstvena izkaznica (oddate jo ob odhodu)

Več prispevkov

Joomla SEF URLs by Artio
 

Ponosni člani

Osnovni podatki društva

Društvo tabornikov rod Samorastniki
Zaloška cesta 160
1260 Ljubljana - Polje
Davčna številka: 85217514
[email protected]